Kako prepoznati dobru ordinaciju dentalne medicine?

U gradu Zagrebu, a i u mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj – osobito regionalnim središtima, pronaći stomatološku ordinaciju ili ordinaciju dentalne medicine moguće je gotovo na svakom uglu ili barem svakoj većoj ulici. Dodatno se stvari kompliciraju oglasima koje nalazite na Internetu – kojima se nude “zubarske” usluge po cijenama dostatno nižima od onih uobičajenih u drugim ordinacijama. Zbunjuju i nazivi poput dentalnog studija, implantološkog centra, dentalnog spa centra i slično.

U ovom tekstu želio bih s Vama podijeliti principe po kojima funkcionira ova ordinacija. Također Vam nudim i svoje viđenje kako prepoznati ordinaciju dentalne medicine kojoj će Vaše oralno zdravlje biti prioritet. S obzirom da je ova ordinacija uglavnom specijalistička, svoju ulogu u očuvanju oralnog zdravlja ostvarujemo uglavnom u suradnji s “primarcima” – liječnicima koji prepoznaju Vaše probleme i svoje mogućnosti, te Vas upućuju nama. Prepoznati takvog liječnika, za vaše je oralno zdravlje, od presudnog značaja.

Prva dilema s kojom se susrećete jest privatna ordinacija ili ordinacija ugovornog zdravstvenog djelatnika (HZZO-ove ordinacije). Ordinacije koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) zamišljene su kao kralježnica brige za oralno zdravlje svakog osiguranika, dakle gotovo svakog građanina u našoj domovini. Novac koji zato dobivaju na godšnjoj razini po pacijentu manji je od iznosa koji bi ste platili za postupak čišćenja kamenca  u privatnoj ordinaciji. Košarica usluga koja obuhvaća na što sve osiguranici imaju pravo, vrlo je široka i raznolika. Međutim, da bi takva jedna ordinacija normalno financijski funkcionirala, ona mora pružati skrb za oko 2000 korisnika svojih usluga, jasno je da dio tih korisnika ili nikad ne koristi usluge jedne takve ordinacije ili ordinacija jednostavno ne može pružiti tu uslugu na nivou i na način adekvatan principima suvremene dentalne medicine. Razmotrimo to na primjeru. Svaki korisnik takve ordinacije trebao bi barem jednom godišnje, a poželjnije je i dva puta godišnje obaviti kontrolni pregled i odstranjivanje mekih i tvrdih zubnih naslaga (popularno nazvano čišćenje kamenca). Ako mu za taj posao treba oko jednog sata, što s obzirom na količinu posla nije pretjerano stomatolog u takvoj ordinaciji  utrošiti će 2000 sati na taj posao, odnosno 250 radnih dana kako bi pružio najosnoviju uslugu svakom svom pacijentu. Takva usluga bi u okvirima suvremene dentalne medicine trebala bila obavezna. S obzirom da je broj radnih dana u jednoj godini, izgledno je da je ostvarivanje te namjere gotovo nemoguće. Mogli bi se sporiti da nisu svi pacijenti ozubljeni, da djeci ne treba taj terapijski postupak. Međutim, održavanje zubnih proteza ili kontrola rasta i razvoja denticije u djece također su poslovi koji zahtijevaju određene vremenske i materijalne kapacitete. Čak i kada smanjimo vrijeme za pregled i održavanje na polovicu, vrlo malo vremena preostaje za sve one usluge na koje pacijent ima “pravo”. Dakle ugovorne ordinacije imaju problema s manjkom vremena, ali i financijske potpore za suvremen i kvalitetan rad. Stoga liječnici koji rade u tim ordinacija, suočeni sa dilemom da li vaditi zub ili pokušati liječenje koje zahtijeva mnogo više vremna i resursa i nije ni približno 100% učinkovito, vrlo često donose odluke koje nisu bazirane na suvremenijim spoznajama već na okolnositma u kojima rade i funkcioniraju. Stručnost liječnika koji rade u takvim ordinacijama nije upitna te mnogo toga ovisi o njihovom entuzijazmu i volji. Složit ćemo se da entuzijazam nije nepotrošova kategorija i da sustav ustrojen na način da ne može ispuniti očekivanja koja se pred njega postavljaju, jednostavno ne može, gledano općenito, producirati odlične rezultate i njegovati individualiziran pristup svakom pacijentu i svakom terapijskom postupku.

Druga strana medalje su ordinacije koje su strogo privatne te prate sva suvremena dostignuća, često nekritički nabavljajući “najnovije” aparate i “najbolje” materijale.  Da bi se neki od materijala dokazao u praksi, sa svim svojim dobrim i lošim svojstvima, potrebno je 10-20 godina. Testiranja u laboratoriju “in vitro” nisu uvijek dostatna kako bi se donijeli zaključci o njihovu ponašanju u ustima, biokompatibilnosti i ponašanju u vremenu. Stoga se ponekad zapitajte: želite li biti pokusni kunić za “najnovije” materijale i terapijske postupke. Također, iako suvremenost traži napredak, teško je i financijski i kapacitivno pratiti sve “novitete”. Kad se uzme u obzir da takva aparatura obično bude i neobično visoke cijene, naravno da nabavka takve aparature uvjetuje i traži od stomatologa koji je posjeduje da je koristi i “prodaje” kao jedinu i najbolju alternativu. Tako bivate preplavljeni informacijama o laserima, ozonu, izbjeljivačima i sličnim napravama čija  je korisnost često upitna, a vrlo rijetko u potpunosti znanstveno utemeljena.

S  treće strane stalni napredak struke povećava količinu znanja eksponencijalno. Tražiti od svakog stomatologa da bude upućen u sve aspekte dentalne medicine neralno je i nemoguće. Dobar doktor dentalne medicne znati će svoja ograničenja i često će posegnuti za savjetom drugog kolege ili pomoći specijalista. Čak i oni liječnici koji su univerzalci ponekad će trebati pomoć specijalista – tražite i Vi to od svog doktora dentalne medicine i budite spremni na to!

S obzirom na sve gore spomenuto, postoje nebrojene varijante i materijali kojima je moguće riješiti složene, ali i one manje složene probleme. Kako odabrati najbolji za Vas? Dobar liječnik uvijek će Vam ponuditi više alternativa, a najmanje dvije. Svaka od alternativa ima svoje prednosti i nedostatke. Vaš liječnik objasnit će Vam prednosti i nedostatke svakog  alternativnog tretmana, preporučiti jedan tretman i objasniti zašto ga preporučuje. Ako se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja drugog kolege, npr. kada  Vi tražite drugo mišljenje, dat će Vam i obrazloženje zašto misli drugačije. Kada Vas upućuje specijalistu ili drugom liječniku objasnit će Vam zašto i uvijek ponudit barem nekoliko imena i liječnika kojima se možete obratiti. Upućivanje jednom specijalistu ili odbacivanje drugih liječnika kao loših alternativa obično ukazuje na nekakve dogovore koji nisu sukladni liječničkoj etici. U složenijim slučajevima, dobar liječnik dentalne medicine uputit će Vas da potražite i drugo, po potrebi i treće mišljenje kako bi Vaša odluka bila što je više moguće temeljena na provjerenim informacijama.

Moderan princip u svim poljima medicine i stomatologije je pristup temeljen na dokazima. Postoje institucije koje razmatraju različite postupke i tretmane te daju svoja mišljenja. Vaš stomatolog ne mora biti znanstvenik, ali mora biti upućen u suvremena znanstvena dostignuća i trendove. Dakle i u ono što pročitate ili pronađete na Internetu. No, zapamtite da informacije na internetu često nisu provjerene ili provjerljive te da je za njihovu pravilnu interperetraciju ipak potrebno veliko stručno znanje i metodički pristup. Nemojte ni vi biti veći doktor od doktora!

I na poslijetku, ali ne manje važno, na Internetu i različitim web sjedištima pronaći ćete ponude u kojima se nude stomatološke usluge u pola cijene ili sa značajnim popustima. Stomatološke usluge su medicinski tretmani. Svaki tretman ima svoju svrhu i samo stručnjak može procijeniti da li je određena terapija potrebna, najbolja ili čak adekvatna. Npr. ako kupite implantat na takvoj akciji, stomatolog koji Vam je taj implantat prodao osjećat će se obaveznim ugraditi Vam taj implantat bez obzira da li je on za Vas najbolje rješenje ili čak rješenje koje bi po pravilima naše struke bilo za Vas adekvatno. Na taj način terapeut je “prisiljen” odabrati i izvršiti tretman ili vratiti Vam novac. To je situacija koja je u svakom slučaju etički sporna, stoga smatramo da se odgovorni liječnici ne bi ni smjeli dovoditi u taj položaj. Svaki tretman, čak i “kozmetički” poput izbjeljivanja zubi ima svoje kontraindikacije, ali i posljedice. Stoga naš savjet i Vama je ne tjerajte liječnike da budu trgovci i ne dovodite sebe u situaciju da sami glumite liječnika i određujete koji je tretman za Vas pogodan. Kupnjom online zapravo sebi uskraćujete alternative – sigurni ste da to želite?

Druga strana ove priče su “besplatni pregledi” i čišćenja i poliranja zubi za “šaku kuna”. Krenite od sebe, da li bi ste adekvatno obavljali svoj posao da za njega niste plaćeni? Dijagnostika, odnosno pregled, ponekad je najvažniji dio tretmana. Kada je besplatan velika je opasnost da bude i površan. Odstranjivanje kamenca također je liječnički tretman koji zahtjeva određeno vrijeme i stručnost kako bi bio odrađen kako treba. Vjerujte, nema stomatologa koji će potrošiti veliku količinu svog vremena samo radi entuzijazma ili neke moguće buduće koristi. Dakle, besplatno rješenje uglavnom  je u konačnici i najskuplje rješenje.

I na kraju vodeći se gore spomenutim ovo su  principi ordinacije Gnathos:

  • želimo Vam pružitu uslugu koja će za Vas biti najbolja, ne samo najpovoljnija ili najlakša, već upravo za Vas najbolja
  • liječnici smo, ne trgovci – ne prodajemo Vam proizvode već nudimo terapijske tretmane koji će pomoći Vašem zdravlju i boljitku
  • svakom pacijentu želimo pristupiti individualno, pomoći mu da shvati koje su mu alternativa i ako je potrebno pružiti mu savjete i preglede drugih kolega specijalista u raznim područjima
  • ne želimo da naši pacijenti budu pokusni kunići za “najnovije” materijale i postupke, oslonit ćemo se na tradicionalno, ali i promišljati budućnost
  • Vaše oralno zdravlje i dugoročno adekvatno funkcioniranje je naš prioritet

za ordinaciju Gnathos i ordinacije s kojima surađujemo
Doc. dr. sc. Davor Illeš spec. stom. prot.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close